Monday, November 21, 2011

:: Teh O Manis Perasa.... ::

 hari tu, on the way balik dari Putrajaya, masa bus berhenti, aku turun minum air dengan mak sebab cuaca sejuk tambah pulak dgn suhu air-cond yg dah kasi aku beku. kami order air Teh O panas..


masa minum,ada sesuatu yg menarik bila aku minum air tu. air tu bukan sebarang air teh. tapi air teh dengan perisa tambahan yang tak asing lagi..

TADAAAAAAAAA!!!



korg pernah x minum teh O rasa mcm ni? Walaupun rasa mcm x, tapi aku yakin korg prnh rasa air or makanan yg ada perasa tambahan trbaru iaitu tembakau, yang 'disumbangkan' dengan ikhlas hati tanpa memikirkan orang sekeliling, dari perokok2 tegar!!! 


Salah 1 sbb knapa aku x nk turun masa bus berhenti ialah aku trpaksa melalui kawasan yg penuh dgn pakcik2 yg 'baik hati' tolong 'menghalau nyamuk'. terima kasih ye? tapi boleh tak jangan kejar nyamuk kat ruang makan? 

masa tgk cite Criminal Minds, ada 1 watak yg bagitahu, setiap hembusan rokok tu dah kurangkan 3 minit hayat perokok. 

 [wtk yg ckp ialah the guy yg diri paling kiri]

tu baru hayat perokok. hayat org yg menghidu lak mcm mne? kalau nak mati cepat, tolong jgn heret golongan anti-rokok mcm aku ni ke liang lahad sekali boleh? korg kan dah cukup amal so bg la chance kat kitorg yg x berapa cukup amal ibadat nak mengadap yg Maha Esa.

tiap kali dekat dengan makhluk yg 1 keluarga dengan jin ni, aku rasa nak lempang je sekor2 laju2!! xde kesedaran sivik punya org!! aku xnk bnda2 ni masuk dlm bdn aku!!



[ni kalau korg x tau la apa benda yg ada dlm rokok tu]
kpd perokok2 sekalian, tolong respect sikit org lain. x semua org sanggup hidu bau rokok kau!! most of us rasa rimas dan lemas tau x dgn asp tu!!

Monday, September 5, 2011

~Unforgettable~




Dalam hidup aku, ada 2 orang yang aku akan ingat sampai bila-bila. Walaupun kenal melalui alam siber je, but they're too nice. My real true online friends. Too bad now we've lost contact.



First is Alan. Apa yang aku tahu pasal dia, he's a Chinese tapi converted to Islam. Kenal melalui laman Imeem (sekarang dah tak wujud sebab dah dibeli oleh Myspace).




A romantic kind of guy (page dia penuh dengan pics and lagu-lagu jiwang je.. ^^). Dari berbalas komen, tukar nombor phone. Back then, I just got my own handphone and was too naive about the world so I gave him my number. Nombor yang dia guna tu  pulak nombor company.Alan senpai *senpai = senior* (couldn't call him 'abang' bcoz it feels weird to call a stranger that..) SANGAAAAT BAIK. He treats me like his own sister.



Dulu topup mak and abah yang support so bila takde kredit, bagitahu la dia. Yang terkejut, dia sanggup topupkan. Nak bayar balik, like I said before, dia guna nombor company dan nombor tu by bill. Nak bank in, mana aku tahu sistem tu dulu. Mula-mula RM10, RM10 then lastly, RM30!!! So I owe him RM50! Masa birthday aku, dia siap nak hantarkan hadiah! Tapi aku tolak. Takkan nak accept gift from someone yang I barely knew, kan? Tapi yang ruginya, kalau aku accept, aku mesti dapat alamat dia and kitorang takkan lost contact, kan?

Next up is Dokino Kazuto, a Japanese boy who's really into cosplay (dress up like characters in anime) and he looks so well in them! Muka dia, kalau Melayu kata 'jambu' la but to me, he's handsome,in his own way. ^^

(random pic)

This guy looks good even in girls' cosplay dress! Muka memang jambu habisan. 


Ada save gambar dia but because my brother deleted my folder tanpa izin, I lost everything and his picture is one of it! Tu yang buat aku marah sangat kat abang. I lost most of my treasured stuffs and pictures that I couldn't get back. For example, my senior years in high school! I was the one who brought the  cameras and took pictures of our friends and nobody copied them so that's why I was FURIOUS with my brother! Back then, I cried like there's no tomorrow.

Okay. Back to Kato (his nickname). He's a nice guy too. He listens to me whenever I had problems. He always goes angry whenever I called him 'ringo otoko', which means apple boy. Wanna know why I call him that? Because apple is his favourite fruit!



I tried to search for him but there's no luck. Either he change his name on Tagged or he deleted his account. I don't know...

Hey you two!

I really miss you. Hope I can meet you again... May Allah bless you guys.





Thursday, September 1, 2011

Been There, Done That

Today (31 Ogos) , Gamma/Thetha buat reunion. I went there, sebab 1 je.. Sebab nak berkumpul dengan DA (Demonic Angels), my clique since high school. I don't really care about others sebab bukan rapat pun. And, I've something to settle..

First, I wanna tell about DA. We've climbed hills and trees starting form 4. There's 5 of us. Me, Erny, Amalina, Ayu and our last member, Ain. We became together because of TVXQ!


Sounds weird but that's the fact. We became closer because of TVXQ and of course, I was the one who 'introduce' them to the KPOP world. Mula2 I was kind of the nerd but when I got them, it makes things better. Erny and Ain were and still popular at school. Ayu and Amalina were the quiet and shy type but they're outgoing when they're with the right person. Aku pulak? Memang tak payah cakap. Was and still sejuk beku. They love to call me that because I always tak bagi reaksi sangat when they tell me something. Poor them but kadang-kadang tak tahu nak bagi reaksi macam mana..

Walaupun berat hati nak gi reunion tu, aku pergi jugak and the blessing between it ialah akhirnya dapat ambik gambar berlima. Complete picture of DA group walaupun I was the 'dweji'.

Aku kata ada benda yang aku nak settle kan? Sebenarnya benda tu berkait dengan seseorang. I've to meet that person so that dia tak muncul dalam mimpi aku lagi. 

Up to yesterday, dah 8 kali aku mimpi orang yang sama! And it's really disturbing! So aku harap dengan jumpa dia hari ni, he's no lonegr came into my dreams because to me, IT'S NIGHTMARE!!!



Datang pulak dalam mimpi yang mengarut! Mula-mula dia jadi fasilitator kat sekolah baru aku, then just menyandar kat tiang bangunan and yang paling teruk, marah sebab AKU REJECT dia! Hahahahahaha.. That was the most ridiculous dream ever! 


Mana taknya, tanpa sebab dia masuk dalam mimpi aku! Aku tak ada fikir pun pasal dia! So WHY? KENAPA? DOUSHITE?? UE?  Okay, maybe mulanya silap aku jugak sebab pasang telinga masa orang bercakap tapi that's the whole point kan? Bila orang bercakap, kita dengar. But tak sangka dia akan dragged sampai dalam tidur.

Kalau mengadu kat DA, dorang kata apa? "Maybe jodoh kau kot.." URGH!! PLEASE LA..

Wednesday, August 24, 2011

My Music, My Soul

Majoriti tak faham why I prefer Korean/Japanese/Chinese songs than Malay? When it comes to English and Malay songs, I'm very picky. Tengok maksud lirikdulu, then go to the melody. Best ke tak.. Sounds demanding but hey.. It's my ears!

English and Malays songs bukan teruk tapi I'm not really into mushy love songs, which majority of Malays songs' genre. Lagi-lagi jatuh cinta, putus, nangis. Cuba buat persona yang tabah sikit. Well, lagu Korea pun lebih kurang je pun tapi at least I can learn the language and the DANCE! MV pun lagi kreatif and most of the times, kena dgn lirik lagu. Handsome/cantik tu lain kira. Talent and showmanship yang people want to see. So jangan salahkan KPOP whatsoever kalau Malaysian dah more to Korean. Nyanyi nak tak nak je, suara pun tak semangat and most of the time, the feeling that the singer wants to convey tak sampai. So that's why la kot I rarely listen to Malay songs.

But sekarang, I'm CRAZY for One Direction's What Makes You Beautiful. Sebab they sound sincere, lirik pun nice and melody pun OK.


Life..

Hidup mmg kdg2 unexpected.. Dulu ada rasa menyesal masuk KUIS sebab itu ini tak boleh. Tapi ada silver lining.

Kat sana, aku jumpa TESL D. Macam2 perangai & kerenah. Sekarang bila dah habis study, miss them like orang gilak! Nak jumpa dh susah sebab semua kat negeri masing. Una & Ainaa kt Penang, Amet kt Kedah, Che Mat & Kak Ris kat Pahang, Que kat Negeri Sembilan, Ella & Iera kat Terengganu,  aku and Madi kat Kelantan dan majoriti yang lain mcm Adi, Izza, Tasha etc kat Selangor.

To me, one of the most unforgettable thing yang aku rasa bersyukur sangat ialah ditemukan dengan Madie Dieha dan sahabat karibnya, merangkap 'along' & non-biological/non-identical twin aku, Arin Arida.

                                                       (ni gmba random je aku ambik)


Kisah aku dengan Adi la banyak sebab kitorang classmate. Dengan Madie Dieha pun sama tapi Arin la yang banyak tahu kisah aku. Then kalau rasa topik tu boleh bagitahu Madie, baru dia bagitahu. Dulu masa sem 1 ramai yang ingat dia kau dan aku dia. Sekaang dah kurang tapi ada lagi yg tertukar. Padahal banyak beza kot. Aku 155+ cm je, Adi 160+cm. Dia ada tahi lalat kat pipi, aku takde. Nak tahu kenapa aku kata Adi twin aku? Sebab kami mengalahkan adik beradik kembar.

Apa yang kitorang buat boleh effect yang lagi sorang. Contoh yang paling frequent ialah coklat. Aku SANGAT SUKA coklat, lagi-lagi kalau ada hazelnut!! Memang heaven la kalau dapat..



Tapi Adi, dia tak boleh makan sebab ada migrain. So, bila aku makan coklat, most of the time, dia akan rasa sakit kepala! Then bila dia demam, aku yang sakit kepala. Weird kan? Adi selalu cakap 'Jangan nanti kau mengandung aku yg dpt morning sickness sudah!'




Melalui Adi pulak, aku kenal kak Madie Dieha. Walaupun tahu dia tak suka tapi aku tetap panggil dia kakak. Haha. Madi ni badan dia kecik je tapi she has a big heart. Dia sangat suka paksa orang makan!! Kuat membebel juga, but I know it's for my own good. Memang best lepak dengan diorang. Jenis tak berkira.




Selalu layan cite medic macam Code Blue, Team Medical Dragon, God Hand Teru dengan dia dan Adi, walaupun dua-dua takut tengok darah memancut.





Melalui Adi jugak, kenal sorang pakcik ni.. Haha. Not actually pakcik. Her friend, Ejal which I call abg long (tp sekarang tkr kpd pakcik). Sebaya je. Tengah belajar kat Aussie nu ha. Tak pernah jumpa tapi Adi kata muka dia ada iras Zack Efron. Tgk gmba, mcm ada jugak la iras.



Dulu dari Sem 1, ada la dengar cerita pasal dia dari Adi. Then makin lama, makin banyak rahsia dia yang aku tau dari Adi. Ada yang kelakar tahap guling2, ada yang buat rasa kesian.. Dengan pakcik sorang ni, aku ada persamaan jugak la. Sama-sama anak nurse, dua-dua anak bongsu, paling latest dapat tau, bakal kakak ipar orang Terengganu dll. Kalau beza sah-sah banyak.

Pakcik sorang ni ada geng nama EDRIZ. Ejal, Danny, Ray, Iman & Zack if I'm not mistaken. Tak kenal pun sape dorang. Tau dari kisah Adi je la. Dorang kawan dari zaman sekolah. Geng dorang berlima, geng aku kat sekolah pun 5 gak.


 Tu je la kot aku nak tulis kali ni. Tah. Tiba-tiba rasa nak tulis pasal diorang.

~May ALLAH bless~~

Lagu ni aku tuju kat Madi Dieha dan Arin Arida <3


Wednesday, July 20, 2011

A Bite From My Plate..

Ahhh.. It's been a while.. Hello blog!

Nak cakap apa ek? 

Students are fine..They became closer and seems more comfortable with me after I told them my age..Maybe Han(one of the teachers' daughter who is very fluent in English and can speak in  4 languages!! )  was right.. I need to tell them my age so I can make their effective filter goes lower. Secondary students are waaaaaaay different than the primary. Dah banyak dengar cerita kwn2 yang stress dgn budak-budak.. Kira Alhamdulillah jugak la dapat secondary school. Maahad meh.. Mesti la okay.. ^^

Oh yeah.. Yang lain mcm ada je yang tak puas hati dgn staf/ ckg kat sini.. Aku pun kdg2 rasa gak. Bekerja dgn orang banyak pengalaman, memang banyak isu la yang timbul dan tak semua boleh terima cara kita.. Apa boleh buat.. SABAR JE LA.. But sometimes, being a Sejuk Beku Person like me is a good thing.. Kdg2 orang mengata aku pun tak perasan..

Sometimes, I noticed the way the Ustaz/utazah looked at me, especially when I'm talking to the male students.. They're MY STUDENTS so can't I talk/ mingle with them? Then how do I get them to do the task that I gave?

Daha nama lagi students, mmg brlambak la yang tak siap kerja! Journal je kot! But so far yang cepat siap ialah yg buat nama Chaos Genesis!! At first, I give them the topic for the journal and since many of them complained 'Teacher, tak de idea la nak tulis apa..' so I give them the chance to do free-writing.. Means they can write whatever they want! Tak siap jugak memang aku mengamuk. Tapi cepat je sejuk sebab.. DORANG HAFAZ QURAN! Nak marah je jadi sejuk balik lepas tengok muka dorang..Aish! Yang kecik (Form 2) lagi la..Comel je!! 

Duit untuk those yang tak bawak dictionary 20 sen, and so far.. ada dalam RM4..Tapi ada sorang ni..Kesian betul..He didn't tell me that me got Besta so kena la bayar 20 cents tiap kali tanya.. Aigoo.. 

There are a few students yang pandai melukis! Tapi my students, tak kira la Form 2 or Form 4, dua-dua manja! Tapi faham la sebab diorang jauh dengan family. Aku lak baya abg/kakak dorg je. Dah tahu umur aku, lagi la nak manja lebih.. Walaupun dah sekolah menengah, they love games!! Poor them, they got the non-creative English/BM/History teacher like me..Huhu.. Sorry guys.. 

And and and !! Aku tak faham betul! Mana2 aku pergi, mesti dengar orang cakap pasal JODOH!! ARGH!! I'm TOO YOUNG TO SETTLE DOWN, OKAY? Sheesh..

Jeng..jeng ...Finally, I got my laptop!! Alhamdulillah!! Laptop harga RM2000+, aku dapat dgn harga RM1300 je.. Hehe.. Deal dengan sedara..

Saturday, April 16, 2011

Practikal oh Praktikal



Pejam celik pejam celik..dah 2 tahun dah dekat KUIS ni..dah nak habis dah..tunggu praktikal je.. masa kat KUIS dah makin suntuk. Thank you all the lecturers especially Miss Natasha, Madam Zakiah & Sir Hairol. I'm gonna miss a lot of things!! Especially TESL D. They are crazy but I'll definitely miss them!

First, kena la mula dengan orang yg aku paling rapat dulu..Heheh.. Nira Adira. Dia ni memang orang yg unik la yg aku pernah jumpa. Nama pun unik kan? Kami start rapat time sem 1 la. Dia suka tulis novel. Kisah terbaru dia : Qaseh Nuralia Imani. Love to call her Along. Hubby (lappy) dia banyak berjasa kat aku. dari dia, aku kenal Madie Dieha yang comel.Kelebihan dorang ialah membebel. Haha..Mana taknya..Dengan dorg, I'm the Annoying adik. Time aku sakit ke, dorang la yg tolong tanya : ko ok tak? Dorg mmg tak tanya nak gi jumpa Dr. ke tak sbb ubat aku yg berkoyan-koyan dlm loker pun x habis-habis lagi..  

We got Iza (tok batin), the last class prez yg minat Korea n Jepun, nek batin (vice prez) Ain yg comel. Dorang ni ahli ANGELS. Ahli ANGELS yg lain : Wani yg sangat comel bila nervous, Munira yg kelaka *dia suka tiru cara OSKA@ Secret garden gelak*, Ira yg selalu dengan muka org nak nangis. Syima pulak muka sebijik mcm HyunA @ 4minute, tapi versi pakai tudung la.Tasha, suara dia halus je.. Ella yg boleh je tak dtg kls sbb x jumpa tudung yg match dgn baju.. Haha.. Dia SANGAT SUKA tengok org lain makan, lagi2 Amir.

Introducing the Ohanas : Farah Ainaa, bendahari yg pemalu, Syamila yang teguh pendirian, Farah Ain aka Che Yah yg vogue & friendly, Que yg berdedikasi, Una yg sistematik.  

Then our big sis, Kak Ris.Novelis jugak.. Mardiyah yg minat Korea & Jepun mcm aku gak.. Aku suka cari gaduh dgn dia. Hehehe. Then, Fatimah yg nampak macam susah nak mingle tapi sebenarnya  dia ni sangat kelaka. Dia rapat dengan Nisa. Nisa selalu tak datang kls sbb masalah kesihatan.. Huhu..

Moving to the SIR.. We got Danial yg samakin popular lepas pegang watak Alex Trump utk teater An Inspector Calls, Zul aka Che Mat yg selalu tido secara 'bergaya' dlm kls, Saiful yg pandai menari zapin dan Amir yg suka makan biskut *dia ni mengingatkn aku pada Cookie monster dlm Sesame Street*. Time short sem, family kitorang bertambah lagi. Our last members in the family, Afiq *fifiq* yg kecoh, Azam yg.. uh.. cool kot?

There we go.. TESL D 2nd Batch in KUIS.

Aku dapat praktikal kat Maahad Tahfiz Jugra..Dah nak jadi teacher dah rupanya aku..Cuak jugak sebab micro teaching berlatih utk ajar budak sek rendah tapi sekali praktikal kat sekolah menengah..Mangaaiii!! Tapi mana boleh nak pertikai. Takdir Allah adalah takdir terindah. Mana tahu kat situ, aku dapat jadi teacher yang bagus or at least, manusia yg lebih baik. Anyway, utk my future students kat Tahfiz Jugra tu, looking forward to meet you guys. I'm expecting the good things from u guys since u're Tahfiz students. But.. What if I punish you by asking you to give the translations for any Surah? Heheh.. So far, that's the only punishment I've think of.. Heheh..