Saturday, May 7, 2016

Mom, I'm So Sorry....

Mak,
I'm so sorry.
I've caused you so much trouble, ever since I was born.
With things that happened ever since I was a kid, I always thought that I was a mistake.
I came at the wrong time.
I thought, you actually don't want me.
Yes, I used to have this kind of thought.

Back then, you nagged me a lot.
I used to hate you for that.
No, I used to hate you for lots of reasons.

Others have their mom waiting for them from school.
But I came home to an empty house.
You're always busy with your work at the hospital.
You leave in the morning, and came back at night, when I'm already in bed.
Did you care about me?
You never had time for me. So, that's why you're not in my childhood memory.
You love my eldest brother the most, since he's the smartest, and I was sure, your love for me was the least.
And the *stupid, immature* list goes on.

Mak,
I'm so sorry.
You sent me to one of the best school in the state, yet I chose to transfer to one of the worst.
I disappoint you with grades, even though you've spends hundreds, or perhaps thousands for my education.
I know that you're disappointed, especially when my grades were getting worse.
But the thought of you agreed for me to change school,
I'd really thank you for that.
I made friends here.
You would be happy for me on this, right?

Mak,
I thought you hate me.
But how come you're always there for me?
One incident makes me realize that I'm the one at fault, for most things.
I was too young to understand.
The reasons of why you do things the way you do.
All your sacrifices. 
I thank Allah for making me realize that.
For the chance to finally understand you.
The chance to hug you.
The chance to call you 'Mak'.
For ignoring the awful wishes that I had hoped for you.

Mak,
I'm so sorry.
For all the negative thought that I had on you.
For the times that I make you cry.
For all the sufferings that I caused you.

But Mak,
Thank you.
For giving birth to me. Raising me. Support me.
For listening.
For being understanding.
For never giving up on me.
For loving me, even though I give you nothing but trouble.

I know you'll probably never get to read this.
I write this just get it off my chest for a while. 
But I hope you know that when I say I LOVE YOU,
I really mean it. Every single time I said it.

Thank you Mak. I love you.

Wednesday, April 30, 2014

Book Review : Nasi Lemak Ikan Pekasam


Ni antara buku hasil menjelajah KL International Book Fair 2014 di gerai Jemari Seni.

Motif beli buku ni adalah sebab nak cari balik 'feel' sebagai cikgu. Kot ada lagi semangat ke-cikgu-an.

Anyway..

Memang dapat faham sebab dulu pun pernah rasa mengajar kat kawasan pedalaman. Walaupun MITIB bukan la pedalaman, tapi susah juga nak jumpa kedai runcit atau gerai makanan sekitar tu. Naik kereta atau motor, 15 minit baru jumpa jalan besar.

Sememangnya hidup di kampung lebih tenang. 

Buku ni adalah kisah dari susut pandangan Cikgu Ezudin, seorang guru yang berasal dari Kuala Lumpur.

3 sekawan : Aiman, pelajar yatim piatu yang bijak. Apit, anak orang asli yang berani. Loo Kar Fong.

Alif, anak Roha Janda yang mempunyai ilmu agama yang agak banyak dan berani kerana bernar.

Musuh kepada Aiman : Firdaus, anak Gayah Gelang yang perangai sebijik macam mak dia dan Vinesh.

Skandal Cikgu Ezudin : Ustazah Humairah, Roha Janda.

Gayah Gelang yang suka mencari gaduh, mencari keburukan orang, selalu menghina Aiman dan turut mendidik Firdaus supaya membenci Aiman.. 

Tok Ketua.

Bagus sebab ada pelbagai jenis watak. 

Antara watak yang aku rasa nak maki ialah Gayah Gelang yang kontroversi. Kejap-kejap cari gaduh. Kalau bukan dengan Roha Janda, dengan Aiman. 

Sejujurnya, mula-mula bengang dengan watak Gayah Gelang yang selalu cari kesalahan Aiman, sampai dibantainya anak kecil itu atas kesalahan yang dia sendiri mulakan.

Tapi bila dah kat tengah, baru faham kenapa dia benci sangat Aiman. 

Kalau berada di tempat Cikgu Ezudin pun, mungkin aku pun akan emo kalau dapat pelajar macam Aiman. 

Tak tahu sebab aku ni perempuan ke apa, tapi yang pasti, kalau aku ada kat tempat Cikgu Ezudin, mungkin aku akan selidik lebih awal kenapa Aiman selalu ponteng, datang lambat dengan baju yang penuh lumpur.

Bila Cikgu Ezudin layan Aiman dengan teruk, aku marah juga. Dia sebagai cikgu sepatutnya faham tak semua orang bernasib baik macam muridnya yang lain.

Sampai dalam hati terdetik : "Cikgu ni nak tunggu budak ni meninggal dulu baru dia nak faham kot!"

Walaupun banyak skip *ahem* bahagian fakta-fakta tu, novel ni mampu jugak la buat aku rasa sebak.




Tuesday, March 11, 2014

Book Review : Airis by Syasyaja




Aku baru lepas baca Airis, karya Syasyaja under Jemari Seni.

Terkejut dengan ending. 

Serius. 

Sampai aku tumbuk bantal dan guling-guling atas katil.

Nampak tak betapa kecewanya tu?

Walaupun selama ni aku mengharapkan ada novel yang heroinya dapat kat hero ke-2. tapi geram gilaa bila heroinnya, Airis dapat kat Akid.

Mungkin sebab aku ingat Luth hero pertama sebab nama dia yang keluar dulu.

Tapi mungkin sebenarnya dah terang heronya ialah Akid sebab memang banyak kisah dia dari Luth. Betapa dia tak suka kat mak tiri dia dan kenapa dia tak suka... 

Mungkin aku sebenarnya lagi sokong Luth berbanding Akid sebab Akid ada sejarah yang.. kurang menyenangkan?

Kenapa? Sebab Akid kasanova. Even niat dia nak dekat denga Airis pun lain, tak ikhlas. Niat nak rasa puas dapat girl yang jinak-jinak merpati. 

Hmm.. Tapi Akid berubah jadi someone yang lebih baik. That's good. Good for Him, him and Airis. Seorang lagi hamba-Nya dilembutkan hati untuk berubah.

Sebenarnya plus point kalau dapat suami yang kasanova (kalau perkataan positif sikit, romantik la), tiap-tiap hari akan buat hati si isteri cair. Kan? Nak-nak watak si Akid tu ada senyuman pencair hati. Kan semua perempuan nak suami yang romantik? Ke tak?

Masa umur belasan tahun, aku pun set nak suka orang yang nampak extra comel atau kacak masa dia senyum lepas tengok Fujiki Naohito dalam drama Itoshi Kimi E. Sebab dalam drama tu, aku tengok dia senyum, macam ada matahari je kat belakang. Gira-gira, pika-pika. Apa lagi, hati budak tak cukup umur ni pun bergolek-golek la. 

Back to the book.

Tapi serius bila baca, harapkan ending Airis-Luth. Sebab Luth penyayang gila. Zaman sekarang susah kot nak jumpa abang yang caring dekat adik (kecuali abang aku yang nombor 3. Dia tu memang caring terlebih.). Ke aku yang kurang jumpa manusia? 

Paling best part pasal Luth ialah 'takkan bagi siapa-siapa duduk di sebelah dalam kereta melainkan ahli keluarga dan Puan Luth'. Tak ke rare tu? 

Maybe sebab lain aku 'sokong' Luth sebab dia dah 6 tahun tunggu Airis kot. Lama tu, untuk tunggu someone. Silap juga sebab terlalu lama. 

Tapi betul jugak. Aku faham sangat kot POV *point of view* Luth. Tak semua orang mampu hadapi rejection. Nak-nak kalau orang tu kita selalu jumpa. Even kalau lecturer reject assignment, kita pun mesti rasa nak guling-guling, bukan? Dan kalau boleh, rasa macam tak nak jumpa dah lecturer tu. Kalau bukan sebab geram sebab reject assignment, sebab lain ialah malu. Kalau aku, antara duu sebab tu je. Tak tahu la kalau orang lain yang normal macam mana. (Aku ni dah selalu sangat orang kata aku ni abnormal jadi aku kurang arif pasal manusia yang normal.)

Anyway, aku.. enjoy ke? Haha. Tak pasti. 

Berbaur emosi baca cerita ni. But it's a good book. 

Ahh! Aku. Asal buku JS Publication je best. Haha



Sunday, May 20, 2012

Rambling Around..


hari ini rasa nk guling2 je atas jalan raya & kwsn hospital sbb xde kenderaan sgt.. ^^
bahagia je drive wlpn ada gak org yg bwk keta sambil cari maki.. Kereta tu macam hidup segan mati tak mahu je.
Hari ni mak mintak hantarkan ke tempat seminar. Wlaupun tidur pukul 5, Alhamdulillah larat berjaga sampai malam. Masa tengah kemas rumah, memang banyak kali nanar sebab nak ingat balik jalan nak gi tempat mak kursus tu. Petang tu, mak call cakap boleh balik awal. Nak keluar rumah pun memang doa banyak-banyak kat Allah, mintak kuatkan memori aku untuk ambik mak kat Taman Tengku Anis (?) ke kat mana tah area Pengkalan Chepa tu.
Ye, aku tau.. Aku ni betul la manusia tak sedar diri. Time susah baru mintak itu ini dengan Allah, time senang aku wat lambat-lambat je apa yang Dia suruh. 
Sebab jalan lengang walaupun hari Ahad? (bagi yang tak tahu, Ahad adalah hari bekerja dan Jumaat ada hujung minggu.)
Sebab Kelantan muncul juara Liga FA. Tahniah Red Warriors *throwing confetti*


(piala baru nampak? pinjam nak buat bergambar boleh? keke)
TRW, sila menang byk lagi games luar dari Kelantan.. saya yg menyokong dr depan TV rasa bahagia nk keluar dari rumah. Tapi ni bukan bermaksud aku doakan Kelantan kalah kalau lawan kat tempat sendiri ye?


Hari ni sambil kemas rumah untuk wedding Ayeh, aku sempat jugak la chat dengan kawan Christian-Chinese aku, Riu. Hari ni cuaca memang panas terik and dia ada bagitahu dia plan nak gi swimming pool dengan kawan-kawan dia. Aku yang tengah tension dengan rumah yang macam baru lepas tsunami memang bagitau ayat standard 'nak ikut~~' macam tu. Ayat yang dis keluarkan memang agak mencabar sikit tapi sebelum aku sentap/mengamuk tak tentu hala, aku pujuk diri. Dia bukan membesar dalam Islam, so dia tak faham kenapa perempuan Islam tak boleh pakai bikini masa nak mandi kat tempat public. Kalau dia faham tapi saja buat tak faham, Wallahualam.. Tapi kalau orang Melayu yang tanya, memang kemungkinan besar kat situ jugak aku mengamuk!

Mungkin dia keliru tengok ada orang Melayu yang beragama Islam ada yang tak tutup aurat properly, pergaulan bebas, togok minuman haram etc. Jangankan dia, aku pun kadang-kadang keliru jugak dengan bangsa aku. Aku tak nak cakap lebih-lebih sebab among best friends aku, memang ada yang tak pakai tudung. Just pandai-pandai la tentukan baik-buruk dan mintak dijauhkan dari perkara macam tu terjadi kat diri dan orang yang kita sayang. Umur dah mencecah 20 dah pun. Dah boleh buat judgement sendiri. Memang labuh tudung or aurat yang ditutup tak menjamin keperibadian seseorang tu macam mana. Yang pakai tudung labuh tak semestinya tak tinggal solat. Yang tak tutup aurat dengan proper, tak semestinya sembayang dia tak terjaga. 

Tah kenapa kali ni rasa  nak cakap je benda ni. 


Monday, November 21, 2011

:: Teh O Manis Perasa.... ::

 hari tu, on the way balik dari Putrajaya, masa bus berhenti, aku turun minum air dengan mak sebab cuaca sejuk tambah pulak dgn suhu air-cond yg dah kasi aku beku. kami order air Teh O panas..


masa minum,ada sesuatu yg menarik bila aku minum air tu. air tu bukan sebarang air teh. tapi air teh dengan perisa tambahan yang tak asing lagi..

TADAAAAAAAAA!!!



korg pernah x minum teh O rasa mcm ni? Walaupun rasa mcm x, tapi aku yakin korg prnh rasa air or makanan yg ada perasa tambahan trbaru iaitu tembakau, yang 'disumbangkan' dengan ikhlas hati tanpa memikirkan orang sekeliling, dari perokok2 tegar!!! 


Salah 1 sbb knapa aku x nk turun masa bus berhenti ialah aku trpaksa melalui kawasan yg penuh dgn pakcik2 yg 'baik hati' tolong 'menghalau nyamuk'. terima kasih ye? tapi boleh tak jangan kejar nyamuk kat ruang makan? 

masa tgk cite Criminal Minds, ada 1 watak yg bagitahu, setiap hembusan rokok tu dah kurangkan 3 minit hayat perokok. 

 [wtk yg ckp ialah the guy yg diri paling kiri]

tu baru hayat perokok. hayat org yg menghidu lak mcm mne? kalau nak mati cepat, tolong jgn heret golongan anti-rokok mcm aku ni ke liang lahad sekali boleh? korg kan dah cukup amal so bg la chance kat kitorg yg x berapa cukup amal ibadat nak mengadap yg Maha Esa.

tiap kali dekat dengan makhluk yg 1 keluarga dengan jin ni, aku rasa nak lempang je sekor2 laju2!! xde kesedaran sivik punya org!! aku xnk bnda2 ni masuk dlm bdn aku!!



[ni kalau korg x tau la apa benda yg ada dlm rokok tu]
kpd perokok2 sekalian, tolong respect sikit org lain. x semua org sanggup hidu bau rokok kau!! most of us rasa rimas dan lemas tau x dgn asp tu!!

Monday, September 5, 2011

~Unforgettable~




Dalam hidup aku, ada 2 orang yang aku akan ingat sampai bila-bila. Walaupun kenal melalui alam siber je, but they're too nice. My real true online friends. Too bad now we've lost contact.



First is Alan. Apa yang aku tahu pasal dia, he's a Chinese tapi converted to Islam. Kenal melalui laman Imeem (sekarang dah tak wujud sebab dah dibeli oleh Myspace).




A romantic kind of guy (page dia penuh dengan pics and lagu-lagu jiwang je.. ^^). Dari berbalas komen, tukar nombor phone. Back then, I just got my own handphone and was too naive about the world so I gave him my number. Nombor yang dia guna tu  pulak nombor company.Alan senpai *senpai = senior* (couldn't call him 'abang' bcoz it feels weird to call a stranger that..) SANGAAAAT BAIK. He treats me like his own sister.



Dulu topup mak and abah yang support so bila takde kredit, bagitahu la dia. Yang terkejut, dia sanggup topupkan. Nak bayar balik, like I said before, dia guna nombor company dan nombor tu by bill. Nak bank in, mana aku tahu sistem tu dulu. Mula-mula RM10, RM10 then lastly, RM30!!! So I owe him RM50! Masa birthday aku, dia siap nak hantarkan hadiah! Tapi aku tolak. Takkan nak accept gift from someone yang I barely knew, kan? Tapi yang ruginya, kalau aku accept, aku mesti dapat alamat dia and kitorang takkan lost contact, kan?

Next up is Dokino Kazuto, a Japanese boy who's really into cosplay (dress up like characters in anime) and he looks so well in them! Muka dia, kalau Melayu kata 'jambu' la but to me, he's handsome,in his own way. ^^

(random pic)

This guy looks good even in girls' cosplay dress! Muka memang jambu habisan. 


Ada save gambar dia but because my brother deleted my folder tanpa izin, I lost everything and his picture is one of it! Tu yang buat aku marah sangat kat abang. I lost most of my treasured stuffs and pictures that I couldn't get back. For example, my senior years in high school! I was the one who brought the  cameras and took pictures of our friends and nobody copied them so that's why I was FURIOUS with my brother! Back then, I cried like there's no tomorrow.

Okay. Back to Kato (his nickname). He's a nice guy too. He listens to me whenever I had problems. He always goes angry whenever I called him 'ringo otoko', which means apple boy. Wanna know why I call him that? Because apple is his favourite fruit!



I tried to search for him but there's no luck. Either he change his name on Tagged or he deleted his account. I don't know...

Hey you two!

I really miss you. Hope I can meet you again... May Allah bless you guys.





Thursday, September 1, 2011

Been There, Done That

Today (31 Ogos) , Gamma/Thetha buat reunion. I went there, sebab 1 je.. Sebab nak berkumpul dengan DA (Demonic Angels), my clique since high school. I don't really care about others sebab bukan rapat pun. And, I've something to settle..

First, I wanna tell about DA. We've climbed hills and trees starting form 4. There's 5 of us. Me, Erny, Amalina, Ayu and our last member, Ain. We became together because of TVXQ!


Sounds weird but that's the fact. We became closer because of TVXQ and of course, I was the one who 'introduce' them to the KPOP world. Mula2 I was kind of the nerd but when I got them, it makes things better. Erny and Ain were and still popular at school. Ayu and Amalina were the quiet and shy type but they're outgoing when they're with the right person. Aku pulak? Memang tak payah cakap. Was and still sejuk beku. They love to call me that because I always tak bagi reaksi sangat when they tell me something. Poor them but kadang-kadang tak tahu nak bagi reaksi macam mana..

Walaupun berat hati nak gi reunion tu, aku pergi jugak and the blessing between it ialah akhirnya dapat ambik gambar berlima. Complete picture of DA group walaupun I was the 'dweji'.

Aku kata ada benda yang aku nak settle kan? Sebenarnya benda tu berkait dengan seseorang. I've to meet that person so that dia tak muncul dalam mimpi aku lagi. 

Up to yesterday, dah 8 kali aku mimpi orang yang sama! And it's really disturbing! So aku harap dengan jumpa dia hari ni, he's no lonegr came into my dreams because to me, IT'S NIGHTMARE!!!



Datang pulak dalam mimpi yang mengarut! Mula-mula dia jadi fasilitator kat sekolah baru aku, then just menyandar kat tiang bangunan and yang paling teruk, marah sebab AKU REJECT dia! Hahahahahaha.. That was the most ridiculous dream ever! 


Mana taknya, tanpa sebab dia masuk dalam mimpi aku! Aku tak ada fikir pun pasal dia! So WHY? KENAPA? DOUSHITE?? UE?  Okay, maybe mulanya silap aku jugak sebab pasang telinga masa orang bercakap tapi that's the whole point kan? Bila orang bercakap, kita dengar. But tak sangka dia akan dragged sampai dalam tidur.

Kalau mengadu kat DA, dorang kata apa? "Maybe jodoh kau kot.." URGH!! PLEASE LA..